De bloem van interesses

Geïnspireerd door het welbekende venndiagram voor ikigai, waarin overlappende vlakken een logische relatie tot elkaar hebben, tekende ik ooit bij een gesprek een cirkel uit.

Als je moeite hebt met het verzinnen van onderwerpen of je moet categoriseren, dan kan het een uitdaging zijn om voldoende vernieuwing te vinden.

Je zal je nooit meer vervelen en altijd wat te onderzoeken te hebben.

Dit is lateraal denken, een manier van denken die je gebruikt om onderwerpen die ogenschijnlijk niets met elkaar van doen hebben te combineren (voorbeeld: een varken met vleugels) om tot ontdekkingen te komen.

De reden dat het nieuwe ideeën met de bloem van interesses zijn, en niet van bijvoorbeeld ‘onderwerpen’ is omdat we ons dan herinneren aan het feit dat data, een miljardenmarkt, voornamelijk op onze interesses gebaseerd is.

Een (inmiddels) vroeg voorbeeld was/is Facebook. Ze koppelden jouw interesses (bijvoorbeeld Batman) met die van je vrienden (ook vaak wel Batman, dan).

Als ik dan een Batman-game leuk vind dan zien mijn Facebookvrienden (echte of virtuele) dat ook, grote kans dat ik mijn vrienden die game ook in het echt zou aanbevelen, kortom, dat is grofweg hoe het huidige data verdienmodel werkt.

Dus vandaar: de bloem van interesses, omdat we op internet ook interessante onderwerpen willen hebben. In die zin zou ik ook wel af willen van het woord relevant, maar daar is lastig aan te ontkomen.

“Je kunt iedere dag 100 nieuwe ideeën bedenken. Je kunt rijk worden van maar één goed idee. Dat terwijl ideeën gratis zijn.”

~ Earl Nightingale

Inspiratie in overvloed

De bloem van interesses gebruik ik vaker om ideeën op te doen voor content agenda’s en categorisering. Als ik mensen spreek die taaie materie moeten vertellen, dan zeg ik ze ook: vul dit model eens in. Je hebt zo tien nieuwe ideeën.

Je kiest op de bloembodem de kern van het verhaal, je hoofd-interesse. Kies op de bloemblaadjes een gerelateerd onderwerp, of je neven-interesse.

Voila, c’est ca.

Als je van fietsen houdt, hou je vaak ook van de natuur. Je wil mogelijk ook dingen weten over het weer. Je plant misschien een route in, en het is aardig om te weten of er ook een restaurant aanwezig is.

Dus nu heb je in één klap vijf onderwerpen die je met elkaar kunt combineren. Zo komt er bijvoorbeeld een vraag uit:

‘Hoe (laat) fietsen we naar welk restaurant?’ (Wees het antwoord op de vraag)

Heb jij zelf wel eens een tekort aan inspiratie en wil je ook nieuwe ideeën met de bloem van interesses ontdekken? Probeer het eens.

Wij kunnen je er natuurlijk ook mee helpen. Vaak is het een kwestie van vaak doen, maar het kan wel lastig zijn om te weten waar je moet beginnen.

Daarom hebben we bij Pitbull Content een intake-formulier opgesteld. Dit kan ingevuld worden en zo krijg je meteen een overzicht van waar je qua online aanwezigheid staat en wat je wil.

Klik hieronder om een intake te doen! Wij nemen daarna spoedig contact met je op!

TAKE ME IN!